Muhd Abd Rahman & Habibah Mohamed

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Friday, September 3, 2010

Pembedahan Hamzah

Salam Ramadhan,

Lama sangat tak hapdate blog ni... Selain tak de idea, sibuk dengan si Hamzah bolat. Sibuk dengan persediaan pembedahan Hamzah. Kenapa Hamzah kena bedah? Sakit apa dia?

Kat SINI dulu, ada citer pasal kelahiran Hamzah. Hamzah dilahirkan dengan mempunyai sumbing bibir yang tak lengkap (incomplete cleft lip). Apabila melihat Hamzah buat kali pertama, perasaan bercampur baur. Apa yang aku dah buat? Apa yang aku makan sampai baby jadi macam ni? Sedih, sayu, hiba.. Bila tengok anak-anak yang laib, tak de pun macam ni... Tetapi jiwa ini ditenteramkan dengan SMS sepupu suami. Alhamdulillah, Hamzah sihat dan tiada penyakit yang kronik, tangan lengkap, kaki lengkap. Setakat ni Hamzah boleh menyusu badan dengan baik, tanpa masalah. Ketembamannya betul ke ni pengubat jiwa. Dia semakin sihat, chubby, tembun, bolat, montel.. berkat susu ibu. Alahmdulillah...

Gambar Hamzah sebelum lip repair

Gambar di atas di ambil 2 bulan lepas, wajah asal sebelum dibedah. Pada 26 Julai 2010, Hamzah berjumpa dengan doktor di Klinik Pembedahan Plastik dan Rekonstruktif, Hospital Raja Permaisuri Bainun, Ipoh pada usianya berusia 3 bulan. Rezeki Hamzah dapat berjumpa dengan Pakar Runding, Dr Lim. Kat Hosp gomen kan payah nak jumpa dengan pakar, tetapi rezeki Hamzah.. Pada hari yang sama, kami dapat tau tarikh pembedahan Hamzah, iaitu sebulan lagi pada usianya 4 bulan - 25/8 masuk wad, 26/8 pembedahan. Happy la kan, kita sebagai ibu.

Seminggu sebelum pembedahan Hamzah, dapat panggilan telefon dari Klinik Plastik. Heran gak, apasal klinik tipon acik ni... Nurse bagitau tarik pembedahan Hamzah diawalkan 2 hari. Dia kena masuk check-in wad pada 23/8 dan pembedahan dijadualkan pada keesokan harinya (24/8).

Hari yang ditunggu sudah pun tiba. Risau dan berdebar-debar pun ye gak. Here are the pictures that tell everything...

Sempat lagi berposing di rumah sebelum pi hospital
Klinik Pakar Plastik
Antara pembedahan yang dilakukan oleh Klinik Plastik
Hamzah dah masuk check-in wad 5D
Pemandangan dari bilik Hamzah yang berair-cond - Menara Jam di SMK Anderson Ipoh


Roomate Hamzah, Iqbaal - Patient Cleft Lip & Palate
Skill terbaru Hamzah: main-main kaki
Orang splint kat tangan, dia splint kat kaki, tak jumpa urat nyer pasal
Bersiap-siap nak masuk OT - comel tak cap dia?
Posing sementara menunggu lif - Ibu yang bermata stim, Hamzah rilek je
Add caption
Sesudah operation - tak sedar lagi
Tangan kena splint sebab tak nak dia kacau muka
Sehari selepas op, dah buka plaster
Muka balik ke rumah - Blurrrrrr
Hamzah berwajah baru sempena Syawal 1431H
Botol susu Softplas - botol ini yang digunakan Hamzah untuk menyusu
Phew!!! Banyaknya gambar... Excited terlebih.. Botol susu Softplas ini dapat dari CLAPAM, jadi member then diorang bagi botol susu ni, puting getah ortodontik dan artikel/brosur mengenai sumbing ni. So saya akan perah fresh susu dan bagi susu melalui botol susu Softplas ni.

So, skang ni tunggu next appointment pada 4 Oct nanti. Thanks for viewing and reading..

salam sayang.. XOXO..

16 comments:

  1. lohh..koo buat dekat spital ipoh ker..kalu aku tahu aku pi jenguk ko bib...ishhh...terus jd encem hamzah..hehe..serius mcm xprasan sgt da afyter surgery tu..mcm kesan luka jer atas bibir tu..
    paper pun aku ucapkan tahniah kat ko sbb begitu tabah dan xberputus asa..nama hamzah gelaran kpd sahabat nabi "singa" i.e "asadullah" mmg sesuai dgn anak ko..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni ke kwn puan yg puan citer kat saya tu..comelnya hamzah

      Delete
  2. thanks, nora.. aku hapdate selalu kat FB, maybe ko tak sempat tengok kot.. alhamdulillah, hamzah is getting better..

    ReplyDelete
  3. bib....suke aku tgk hamzaahhh...comeiiiii .. geram kat pipi dia... :)
    he looks great after the operation..
    bib..ko mmg berhati waja laa .. :)

    ReplyDelete
  4. yang, hamzah laaaagi bertambahh henseemmm lah lepas operation.. sebelum operation pun, eventhough dia ade cleft tu he such a cute baby.. dh bercantum lagi segak..

    -mawar-

    ReplyDelete
  5. Alhamdulillah, your baby dah selesai operation. lepas ni rajin2 lakukan urutan kat bibir tu supaya bibir baby nampak cantik dan tak tertarik oleh kesan jahitan.

    ReplyDelete
  6. irma, baca blog u tu yang bersemangat buat kat gomen... hehhehhe... thanks a lot for the info in your blog...

    nak urut macam mana ek? di mana? di bibir ke atau di area tempat tumbuh misai tu?

    ReplyDelete
  7. Hamzah mmg hensem skrg..dulu pun hensem gak. Bila sebut nama dia cam ada aura le Bib...rasa cam gerun hehehe. Bib, dah kurus eh...lain sgt muka. Along malas masuk FB sgt. Lebih suka berblog. Apa pon pasni jgn tensen2 pasal Hamzah punya keistimewaan, Along paham setiap ibu nakkan yg terbaik untuk anaknya.

    ReplyDelete
  8. along: kurus? alhamdulillah... maybe berkat BF dan sakit dulu tu.... memang turun banyak.. lepas ni kena banyakkan exercise tapi kena consult dengan doktor pakar dulu... Hamzah ni kan bapa saudara Rasulullah membawa gelaran 'Asadullah' - singa Allah... Nama yang memberi aura...

    ReplyDelete
  9. salam
    bambam hamzah..berkat susu ibu yer
    saya pun ada anak klef palate baru berusia 2bln
    mohon share cara penyusuan dll..
    lagi satu..rumah mak saya pun kat seri jaya2,batu gajah

    ReplyDelete
  10. Nak tnya.Process pembedaha ni lama x? Mcm appointment smua tu mkn msa x?

    ReplyDelete
  11. Nak tnya.Process pembedaha ni lama x? Mcm appointment smua tu mkn msa x?

    ReplyDelete
  12. slm,nk tnye kos pebedahan brpe ye..bb bln niey ank sy operation mulut

    ReplyDelete
  13. slm,nk tnye kos pebedahan brpe ye..bb bln niey ank sy operation mulut

    ReplyDelete
  14. Anak saya baru 6 bln. Blm buat operation lg. Bln ni appointment nak ambil tarikh operation.

    ReplyDelete