Muhd Abd Rahman & Habibah Mohamed

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Sunday, December 12, 2010

ISTIMEWA

Assalamualaikum...

Pertama sekali Salam Ma'al Hijrah 1432H. Semoga kita sentiasa dilindungi Allah dan memperbaharui syahadah setiap hari..

Baru dapat nak berblog sebab balik rumah mak. Kalau kat rumah sendiri, broadband dah ditamatkan perkhidmatan. Bercadang nak jalan-jalan cari BB dengan DH, tak sempat2. Kenalah menunggu seminggu sekali. Banyak sebenarnya gambar yang nak dihapdate tapi, konfirm dah jadi basi. Tak pe la, basi pun basi la...

Kenapa tajuk kita pada malam ini ISTIMEWA? Entahlah. Saya rasa saya adalah insan yang teristimewa yang diberikan kekuatan yang luar biasa daripada Allah dan diingatkan oleh Allah dengan ujian yang menimpa. Dan saya pasti ramai ibu-ibu di luar sana pun sama seperti saya, bahkan lebih hebat daripada saya...

Malam ini saya berjalan-jalan melawat blog teman-teman istimewa: Irma, Mawar dan Ayu. Pengalaman mereka jadikan saya lebih tabah dalam mendidik anak-anak. Semoga kami dapat dipertemukan di alam realiti, insya-Allah...

salam sayang.. XOXO..

Saturday, December 4, 2010

nak berblog balik!!!

oh dear, i really need internet connection...

salam sayang.. XOXO..

Tuesday, November 23, 2010

Tandem Nursing?

Salam semua,

bersiaran kita kembali... ada topik nak dikongsikan bersama anda. Hamzah sekarang dah nak masuk 7 bulan dan sudah mula makan. tapi saya tak nak citer pasal pemakanan hamzah lagi.. saya nak citer pasal tandem nursing.

Apa tu tandem nursing?

Tandem nursing ni dilakukan jika anda menyusukan dua atau lebih anak-anak anda yang berlainan umur. Mula-mula saya rasa cukup ke susu kalau buat tandem nursing ni? ha!!!!! berbalik pada konsep penyusuan, semakin kita kosongkan payudara (samada memerah atau menyusu terus), semakin banyak susu kita dihasilkan.

Dan bila saya lihat teman-teman seperjuangan di MBfPC dan susuibu.com membuat tandem nursing, saya sangat teruja. sebelum ni ada mengajak anak kedua saya, Munirah utk join menyusu. Dia hanya kemam je...

Pada suatu malam eceh, macam bercerita plak, di kala Hamzah tengah menyusu, saya mengajak Munirah... Dia menyusu di sebelah, dan bila dia rasa puas dalam 7 minit, saya nampak ada cecair putih di bibirnya. "menyusu betul ni", terdetik dalam hati.

"Sedap tak susu ibu?" tanya saya. Dia mengangguk.
"Manis tak?" Dia mengangguk lagi. Kemudian dia bertanya:

"ibu letak gula ye dalam susu tu?".. hmmmmm,. adohai anakku Munirah...

indahnya ciptaan Tuhan, menjadikan makanan bayi lengkap secara semulajadi. Walaupun seketika, saya dapat merasakan pengalaman tandem nursing... nanti nak ajak Munirah lagilah...

salam sayang.. XOXO..

Monday, November 22, 2010

vacuum lagi!!! :(

salam sayang buat semua...

sekali lagi terpaksa menunda aktiviti menulis blog disebabkan:
1. tiada lagi broadband... dalam pencarian nak amik yang baru
2. bila kat rumah mak, mengadap laptop je trompet dah berbunyi...
3. malas da..... - ketuk kepala sikit...

insya-Allah, bila semua itu dapat ditangani, kita akan bersiaran semula dengan info2 yang berguna dan bermanfaat buat semua... minta maaf sekali lagi....

salam sayang.. XOXO..

Tuesday, September 21, 2010

Maher Zain is coming to Malaysia!!!

Assalamualaikum, teman-teman blogger sekalian... skemanya

Ni ha, bagi sesapa yang minat Yusuf Islam, Sami Yusuf, Zain Bikha, mesti kenal Maher Zain... dah lah encem cik abe ai encem agi, nyanyi pon sodap... dia nak mai Malaysia buat konsert... these are the details of his shows..

MAHER ZAIN'S SHOWCASE, "SAVE THE SOUL"

Konsert ni anjuran Raudhatus Sakinah, pusat perlindungan remaja di bawah JIM. 

Tarikh: 14 dan 15 Oktober 2010
Masa: 8pm - 11pm
Tempat: Auditorium MBSA, Shah Alam (berhadapan dengan Dataran Shah Alam)
Tiket: RM200, RM150, RM100, RM70


Terkini pada jam 3.45 Petang, 21 September 2010 :
Baki Tiket Belum Ditempah:
14TH OCTOBER
TIKET RM200 – 24 keping
TIKET RM150 – 188 keping
TIKET RM100 – 230 keping
TIKET RM70 – 672 keping
15TH OCTOBER
TIKET RM200 – FULLY BOOKED!!
TIKET RM150 – FULLY BOOKED!!
TIKET RM100 – FULLY BOOKED!!
TIKET RM70 – 325 keping (tak tau la dah tinggal berapa)

Untuk tempahan, boleh calling-calling: 
1) Raudhatus Sakinah, 03-4108 9669 (Pn Izahana / En Abdullah Omar)
2) In-Team Records, 03-6273 6393 / 017-668 1885 (En Fairus)
3) My Event Enterprise, 03-5511 0650 (En Roslan / En Naizi)
 
Cek ni dok war-warkan, tak booking tiket lagi ni... cik abe dah bagi greenlight tapi dia kata tak mo pi.. HUhuuuhuhuu :( kena lah hangkut 3 orang tentera diraja Malaysia tuh.. Sumayyah, si Tentera Darat (sebab dia suka main atas lantai je); Munirah, si Tentera Udara (minah ni suka lompat-lompat) dan Hamzah, si Tentera Laut (sebab dia suka main air)...

Kepada Cik Masitah Mohamed, cepatlah decide ye... ai bayarkan pun tak pe... cadangnyer nak pi 14hb, tak le jam sangat jalan... ada sapa-sapa nak escort acik ni?


salam sayang.. XOXO..

Tuesday, September 7, 2010

Establishing Strength and Honour in our Muslim Children

Dear all,

As parents, I always want the best for my children (Sumayyah, Munirah, Hamzah). But I always make mistakes in guiding them towards Allah. Insya-Allah, this article will help us in guiding our precious young ummah to be a Good Muslim and Mujahid.

Apa yang kita lakukan sebagai ibu bapa adalah kita selalu mengikut apa yang ibu dan ayah kita lakukan masa kita kecil. Cara saya lain, cara suami saya lain. Saidina Umar RA pernah berkata, 'Didiklah anak-anakmu seiring dengan zamannya'... Saya sentiasa berusaha untuk memperbaiki diri saya dan cara parenting saya... 

Establishing Strength and Honor in our Muslim Children
 From As-Sunnah Bimonthly Islamic Newsletter

Unstable modern character and luxurious life have greatly affected our Muslim children. Thus, instilling strength, honor and responsibility in their personality is a serious problems in raising children. This task may require a great deal of patience and wisdom. Some Islamic solutions to this problem are listed below with the intent to aid the Muslim parents in the upbringing of their children in an Islamic environment.

Takniyyah: Using the kunya or patronymics in addressing children. Takniyah is to entitle or call a young boy "Abu Foolaan" ("Father of so-and-so) or a young girl "Umm Foolaan" ("Mother of so-and-so").Giving Kunyas will cause the child feel more responsible - develop maturity and feel above normal childishness.
The Messenger of Allah (sallallahu alaihi wa-sallam) would give kunyas to young children, as Anas (radhi allahu anhu) said: "The Prophet (sallallahu alaihi wa-sallam) was the best of people in attitude and manners. I had a brother whom people used to call Abu 'Umayr. I think he was just past the age of weaning, and whenever he came along the Prophet (sallallahu alaihi wa-sallam) would say to him: "O Abu 'Umayr, what did the nughayr do?" [The nughayr was a small bird] [Saheeh al-Bukharee]
Taking children to mature gatherings and letting them sit with grown-ups. This will increase their understanding and wisdom. They will try to imitate the adults and spend less time on games and entertainment.The Sahabah (radhi allahu anhu) used to bring their children to the gathering of Allah's Messenger (sallallahu alaihi wa-sallam) and make them sit along with the grown-ups. One of the stories that describe this was narrated by Mu'aawiyah ibn Qurrah from his father, that: "The Prophet (sallallahu alaihi wa-sallam) used to sit with a group of his Companions. One man had his little son with him; he would bring him from behind and make him sit in front of him…" [saheeh by al-Albaani in Ahkaam al-Janaa'iz]Narrating the heroic deeds of earlier generations, like Islamic battles and Muslim victories
This will encourage the child to be brave and be courageous, which is an important aspect of he Muslim's strong and honorable character. Al-Zubayr ibn al-'Awwam (radhi allahu anhu) had two children, one of whom was present at some of the battles, and the other used to play with the old battle scars on his father's shoulder. This was reported by 'Urwah ibn al-Zubayr, who said that the Companions of the Messenger of Allah (sallallahu alaihi wa-sallam) said to al-Zubayr on the day of Yarmook: "Will you go and attack, and we will go with you?" He said: "If I attacked, you would be lying." They said, "No, we will do (as we promised)."
So he launched an attack (against the Romans), penetrating their ranks and passing straight through, but no one was with him. Then he turned around and came back, and the Romans seized the reins of his horse and wounded him twice in the shoulder. Between these two new wounds was a scar from a wound he had received at Badr. 'Urwah said, "When I was little, I used to play by putting my fingers in those scars." 'Urwah said, "'Abdullaah ibn al-Zubayr was with him on that day. He was ten years old. He (al-Zubayr) put him on a horse and entrusted him to the care of another man." [Saheeh al-Bukhaaree (3678)]
Commenting on this hadeeth, Ibn Hajr (rahimahullah) said: "Az-Zubayr felt that his son 'Abdullaah was brave and chivalrous, so he put him on a horse, but he feared that he might attempt to do more than he was able, so he put another man with him so that he could feel that he was safe from the attacks of the Romans..."
Teaching good manners - Children should be taught good manners and morals from early childhood as mentioned in the Qur'aan and the Ahaadeeth of Allah's Messenger (sallallahu alaihi wa-sallam). For example, the manners of conduct in public, speaking in public, walking on the road, greeting etc.
Teaching manly sports - such as archery, swimming and horse riding.
Giving them the praise and respect they deserve in front of others. This issue is greatly emphasized in the narration of Sahl ibn Sa'd (radhi allahu anhu) who said: "The Prophet (sallallahu alaihi wa-sallam) was brought a cup and he drank from it. There was a boy, the youngest of all the people, on his right and some elders on his left. He (sallallahu alaihi wa-sallam) said: "O young boy, will you allow me to give this to these elders?" The boy said: "I will not give away my share of your blessings to anyone, O Messenger of Allaah (sallallahu alaihi wa-sallam)!" So the Messenger of Allah handed the cup to him." [Bukhaaree ]
Avoid humiliating them - especially in front of others. Never belittle their ideas, and encourage them to take part in Islamic activities.
Consult them and ask for their opinions
Responsibilities- Give them responsibilities in accordance with their age and abilities
Clothe them in a modest way and protect them from inappropriate clothing (like silk clothes for boys and preserve the Islamic dress code for girls), hairstyles and movements.
Avoid extravagance, luxury, laziness and idleness. Umar (radhi allahu anhu) said: "Get used to a rough life, for luxury does not last forever."
Avoid entertainment and pastime gatherings, singing, music and other such activities that result in wastage of time and efforts, because these go against strength, honor and sincerity.

Sumayyah and Munirah
My little Mujahid, Muhammad Hamzah
 IBU LOVES U ALL...


salam sayang.. XOXO..

Sunday, September 5, 2010

Seronoknya bila ada baby ni!!!

Salam Ramadhan,

Bulan Ramadhan hampir berakhir.. Lagi 5 hari (termasuk hari ni) lagi Ramadhan akan kembali kepada PenciptaNya dan entah akan ketemu pada tahun depan atau pun tidak....

Ramadhan kali ni memberi banyak makna kepada diri saya.. Beranak kecil menjadikan saya senang bangun malam kadang-kadang terlajak jugak dan pembedahan Hamzah yang juga berlaku dalam bulan Ramadhan. Pada  10 malam terakhir Ramadhan, saya perasan Hamzah akan bangun merengek nak menyusu pada pukul 2pagi @ 3pagi. Ini memberi peluang kepada saya untuk melakukan amalan-amalan sunat yang saya mampu lakukan..

Bagi sesetengah teman-teman, Syawal adalah konvokesyen bagi mereka yang telah melalui Ramadhan dengan cemerlang. Ini membuatkan mereka terus menyambung/memperhebatkan ibadah pada bulan-bulan yang lain. Bagi saya, Ramadhan adalah bulan pencetus ibadah yang saya harapkan agar berterusan dan meningkatkan rasa syukur dan keimanan kepada Allah. Lain orang, lain rasa..

Persiapan raya pada tahun ni biasa-biasa je, macam tahun-tahun lepas. Pakaian anak-anak dan suami menjadi keutamaan walaupun suami pakai baju melayu setahun 2 kali je (Aidilfitri dan Aidiladha), anak-anak plak cepat membesar. Untuk ibu menyusu ni, baju kurung menyusu menjadi pilihan. Senang. Tak yah nak tumpang bilik rumah orang untuk susukan baby... Tak lupa jugak dengan nursing cover... boleh je tak guna kalau anda yakin nak nursing in public (NIP). BW item pula jangan lupa.. kalau satu hari 10 buah rumah nak berziarah, lenguh jugak tangan nak dukung anak... cik abang plak mesti nak setelkan anak-anak yang dah besar... jadi BW item adalah satu kemestian bagi saya.... Ye ke persiapan raya biasa-biasa je? hehehehe.. yelah tuh, tak yah nak tukar langsir, sofa, cuci rumah...

Bagi saya, benda ni optional. Mujur saya mendapat suami yang memahami saya sebagai isteri dan ibu. Asalkan kemas dan bersih itu sudah mencukupi. Bajet kami takler setinggi orang lain.. Jadi, dah ada rumah pun bersyukur sangat. Ada orang lain, tak de rumah... Kami bersyukur, Ya Allah...

p/s: pagi ni nak buat kuih raya lagi... Rezeki anak-anak....

salam sayang..
XOXO..

Saturday, September 4, 2010

Yeay, dapat kad raya!!!

Salam Ramadhan,

Sejak kita dah pandai berSMS, berEMAIL, berFB ni, kad raya kertas makin dilupakan... bukan lupa, busy sangat sampai tak sempat nak pi kedai beli kad raya.. boleh pakai ke alasan tu.. BUSY ke MALAS nak kuar rumah?... hmmm, yang no 2 tu lah... sonang cito..

Member belog tersayang ada bagi kad raya, so acik yang muka tak malu ni pi amik.. dah dia suh amik, kita pun amik lah... ni lah rupanya kad raya daripada Syamila.

Comel tak? :P
Selamat Hari Raya to you, dear Syamila.. rajin datang jengah blog akak...Kiss2, muah2 to Ira ye!!!

Anyway, hari ni acik buat biskut raya... tak ler biskut raya pun.. biskut ini diambil dari blog minah saleh, namanya Amanda.. biskut ni diberi nama Garbage cookies. Kenapa Garbage? Macam sampah kan... sebab bahan sampingannya macam-macam boleh letak... nak letak kismis, choc chip, nuts pon boleh... ikut citarasa anda... chewah..
Garbage Cookies with M&M's - pergh!!!
Dah bagi anak-anak orang yang tak pose makan... depa kata sedap.. aish, kembang semangkuk lai chi kang acik ni... siap bawa sebalang biskut ke depan.. ini sudah lebeh... tak pe, sayang-sayang ibu.. nanti ibu buat lagi, kali ni bahan-bahan campak tu biasa-biasa je, tak semewah ini....

Esok-esok acik buat biskut lagi ye...

salam sayang.. XOXO..

Friday, September 3, 2010

Pembedahan Hamzah

Salam Ramadhan,

Lama sangat tak hapdate blog ni... Selain tak de idea, sibuk dengan si Hamzah bolat. Sibuk dengan persediaan pembedahan Hamzah. Kenapa Hamzah kena bedah? Sakit apa dia?

Kat SINI dulu, ada citer pasal kelahiran Hamzah. Hamzah dilahirkan dengan mempunyai sumbing bibir yang tak lengkap (incomplete cleft lip). Apabila melihat Hamzah buat kali pertama, perasaan bercampur baur. Apa yang aku dah buat? Apa yang aku makan sampai baby jadi macam ni? Sedih, sayu, hiba.. Bila tengok anak-anak yang laib, tak de pun macam ni... Tetapi jiwa ini ditenteramkan dengan SMS sepupu suami. Alhamdulillah, Hamzah sihat dan tiada penyakit yang kronik, tangan lengkap, kaki lengkap. Setakat ni Hamzah boleh menyusu badan dengan baik, tanpa masalah. Ketembamannya betul ke ni pengubat jiwa. Dia semakin sihat, chubby, tembun, bolat, montel.. berkat susu ibu. Alahmdulillah...

Gambar Hamzah sebelum lip repair

Gambar di atas di ambil 2 bulan lepas, wajah asal sebelum dibedah. Pada 26 Julai 2010, Hamzah berjumpa dengan doktor di Klinik Pembedahan Plastik dan Rekonstruktif, Hospital Raja Permaisuri Bainun, Ipoh pada usianya berusia 3 bulan. Rezeki Hamzah dapat berjumpa dengan Pakar Runding, Dr Lim. Kat Hosp gomen kan payah nak jumpa dengan pakar, tetapi rezeki Hamzah.. Pada hari yang sama, kami dapat tau tarikh pembedahan Hamzah, iaitu sebulan lagi pada usianya 4 bulan - 25/8 masuk wad, 26/8 pembedahan. Happy la kan, kita sebagai ibu.

Seminggu sebelum pembedahan Hamzah, dapat panggilan telefon dari Klinik Plastik. Heran gak, apasal klinik tipon acik ni... Nurse bagitau tarik pembedahan Hamzah diawalkan 2 hari. Dia kena masuk check-in wad pada 23/8 dan pembedahan dijadualkan pada keesokan harinya (24/8).

Hari yang ditunggu sudah pun tiba. Risau dan berdebar-debar pun ye gak. Here are the pictures that tell everything...

Sempat lagi berposing di rumah sebelum pi hospital
Klinik Pakar Plastik
Antara pembedahan yang dilakukan oleh Klinik Plastik
Hamzah dah masuk check-in wad 5D
Pemandangan dari bilik Hamzah yang berair-cond - Menara Jam di SMK Anderson Ipoh


Roomate Hamzah, Iqbaal - Patient Cleft Lip & Palate
Skill terbaru Hamzah: main-main kaki
Orang splint kat tangan, dia splint kat kaki, tak jumpa urat nyer pasal
Bersiap-siap nak masuk OT - comel tak cap dia?
Posing sementara menunggu lif - Ibu yang bermata stim, Hamzah rilek je
Add caption
Sesudah operation - tak sedar lagi
Tangan kena splint sebab tak nak dia kacau muka
Sehari selepas op, dah buka plaster
Muka balik ke rumah - Blurrrrrr
Hamzah berwajah baru sempena Syawal 1431H
Botol susu Softplas - botol ini yang digunakan Hamzah untuk menyusu
Phew!!! Banyaknya gambar... Excited terlebih.. Botol susu Softplas ini dapat dari CLAPAM, jadi member then diorang bagi botol susu ni, puting getah ortodontik dan artikel/brosur mengenai sumbing ni. So saya akan perah fresh susu dan bagi susu melalui botol susu Softplas ni.

So, skang ni tunggu next appointment pada 4 Oct nanti. Thanks for viewing and reading..

salam sayang.. XOXO..

Saturday, August 14, 2010

Penghargaan Untuk Ibu yang Menyusukan Anak

Credit to Dunia Susu Ibu atau Mardziah.. Jutaan tahniah dan terima kasih kepada Mar kerana mengeluarkan kad penghargaan seperti ini untuk rakan-rakan seperjuangan saya..

Kad Penghargaan Untuk Ibu-ibu Menyusu
Walaupun saya terlepas dengan kemeriahan Minggu Penyusuan Susu Ibu Sedunia, bagi saya celebration penyusuan perlu disuburkan setiap masa... Bagi menghargai penat jerih ibu-ibu yang menyusukan anak...

Berbanggalah wahai ibu-ibu yang masih lagi menyusukan anak anda, bakal ibu yang berniat utk menyusukan bayi, ibu-ibu yang pernah menyusukan anak-anak anda. Bagi yang tidak berkesempatan untuk menikmati saat-saat istimewa ini, janganlah bersedih. Sebarkanlah kebaikan susu ibu di sekeliling anda. Semoga usaha kita berjaya. Peranan para bapa pun sama penting. Jika kejayaan suami, tonggaknya adalah isteri. Maka kejayaan si ibu menyusukan anaknya, tonggaknya adalah suami. Berbanggalah wahai suami kerana anak anda telah mendapat yang terbaik di awal-awal kehidupannya.

salam sayang.. XOXO..

Thursday, August 12, 2010

Penyusuan Susu Ibu dan Puasa (Part 3)

Hari ni dah hari kedua kita berpuasa. Bagaimana dengan puasa anda? Penyusuan anda? Bagi saya biasa-biasa je sebab saya ni direct-feeding.

Kita tidak makan dan minum dalam satu jangka masa yang agak lama (14 jam), mungkin berlaku pengurangan dari segi kuantiti atau komposisi. Kalau dari segi kuantiti, jangan risau. Anda digalakkan minum banyak air semasa bersahur dan berbuka.. ada yang mencadangkan kurma blended semasa berbuka. Caranya: 5-7 ketul kurma rotab (basah) + segelas susu segar + beberapa ketul ais... dan blend, masukkan dalam fridge untuk kekal dingin. cadangan saya, jangan guna low fat mik, rasanya macam guna susu sejat. guna fresh milk atau full cream...

selepas bersahur, gunakan waktu yang ada untuk memerah.. sambil-sambil tu minum air... ini dapat mengosongkan payudara anda dan meransang pengeluaran susu. Selepas berbuka pun, anda digalakkan minum air dengan banyak tapi jangan sampai kembung plak.

Ingatlah, Islam itu MUDAH.. jika anda rasa lemah, mengalami tekanan darah rendah, seorang penghidap kencing manis, anda dibolehkan berbuka puasa...

p/s: petang ni nak berbuka dengan apa ye?

salam sayang.. XOXO..

Tuesday, August 10, 2010

Penyusuan Susu Ibu dan Puasa (Part 2)

Salam, saya terus mencari carian saya untuk ibu2 yang menyusukan anak dan puasa..

Wanita Menyusukan Anak Berpuasa (Breastfeeding)


Soalan : Assalamu’alaikum, Saya nak bertanya tentang rukhsah untuk wanita berpuasa. Sesetengah orang seolah tidak bersetuju jika wanita yang menyusukan anak berbuka puasa kerana supply susu badan (yang diperah) tidak mencukupi untuk bayi kerana letih berpuasa.
Satu lagi, apakah yang dikatakan mudarat bagi wanita menyusukan anak ini? Adakah BP rendah, tak cukup susu, letih yg teramat, menggigil dikira sebagai mudarat yang membolehkan rukhsah? Adakah benar tindakan ibu-ibu ini dari segi hukum rukhsahnya?
Terima kasih.
Jawapan oleh Abul Harith: 

Wassalam & terima kasih Team Ratuhati.com.
Mengenai rukhsah untuk wanita hamil yang menyusukan anak berbuka puasa, ianya telah pun jelas melalui hadith artikel di atas.

Ia dibenarkan andai dikhuatiri kesihatan ibu dan bayi terjejas kerana itu. Dari pengamatan saya, terdapat beberapa keadaan di mana puasa memberi kesan kepada wanita tersebut.

Pertama ialah dehidrasi. Antara komplikasi utama yang membolehkan wanita menyusukan anak berbuka puasa adalah dehidrasi atau kekurangan air dalam badan. Tanda-tanda yang puan nyatakan seperti tekanan darah rendah, letih, menggigil, rasa loya, pening-pening dan rasa haus yang teruk adalah berpunca dari dehidrasi. Apabila terdapat gejala sebegini, maka dibenarkan berbuka.
 Kekurangan susu pula adalah akibat dari dehidrasi yang teruk. Namun, terdapat beberapa kajian yang menunjukkan puasa di bulan Ramadhan tidak membawa kepada dehidrasi kepada ibu yang menyusukan anak. Kecuali apabila si ibu kurang menitik beratkan amalan sahur dan tidak meminum air yang cukup dalam selang waktu yang lama sebelum berpuasa.

Kedua ialah si ibu pengidap diabetes. Puasa boleh menjadi risiko kepada golongan ini. Diabetes mellitus menyebabkan kandungan gula dalam darah tinggi (hypeglycemia) sehingga menyebabkan rasa haus yang teruk dan kehilangan air melalui kencing yang kerap. Ia akan membawa kepada dehidrasi seperti yang telah diterangkan. Maka diharuskan baginya berbuka.

Ketiga adalah ibu yang mengandung pada usia lewat. Golongan ini kebiasaannya dikaitkan dengan penyakit yang mungkin apabila usia telah meningkat. Masalah lain adalah ketidakseimbangan fungsi badan untuk mengawal glukos dalam darah. Ia akan membawa kepada haus dan lapar yang tiba-tiba (accelerated starvation).

Punca kurang susu ibu. Jika menurut kajian di atas, punca kekurangan susu tidak boleh dikaitkan sepenuhnya dengan puasa kecuali berlakunya dehidrasi. Dalam banyak keaadaan, kerisauan ibu yang takut letih & kekeringan susu menyebabkan mereka kurang menyusukan bayi mereka semasa puasa. Kurangnya rangsangan kepada payudara membawa kepada kurangnya susu.
Ini kerana konsep utama breastfeeding ini adalah demand and supply. Lagi banyak demand, lagi banyak supply yg dihasilkan. Badan kita memahami demand untuk menyusu ini bila bayi kerap menyusu (8-12 kali sehari semalam). Inilah satu-satunya cara secara fisiologi (fitrah fungsi badan) yang paling penting untuk memastikan penghasilan susu yang berterusan.
Di samping hormon prolaktin (berfungsi untuk membuat/menghasilkan susu) dan oksitosin (berfungsi untuk mengeluarkan susu dari payudara), terdapat satu lagi substance penting yang dinamakan Feedback Inhibitor of Lactation (FIL).
FIL adalah sejenis protein yg terdapat di dalam susu yg berkumpul di payudara ibu itu. Ia memberi negative feedback kepada proses penghasilan susu tu. Jika banyak susu tidak dikeluarkan dari payudara (sebab kurang penyusuan dari bayi/kurang diperah keluar), maka banyaklah FIL ini berkumpul dalam payudara. Level FIL yang tinggi ni akan memberi signal supaya kurang susu dihasilkan (negative feedback). Jika perkara ini dibiarkan berterusan, maka lama kelamaan payudara itu akan mengecil.
Sebaliknya, jika susu sentiasa dikeluarkan dari payudara (bayi kerap menyusu / kerap diperah keluar), maka kurang FIL dalam payudara. Level FIL yang rendah ini akan memberi signal supaya lebih banyak susu dihasilkan.
Maka, penyusuan berterusan samada puasa ataupun tidak amat penting supaya payudara tidak terputus menghasilkan susu.

Kajian tentang puasa dan penyusuan susu ibu
Satu kajian dilakukan ke atas wanita Afrika berkenaan hubungan puasa dan breastfeeding mendapati isipadu susu yang dihasilkan tidak terjejas sewaktu puasa. Dan sebanyak 90% wanita Afrika yang hamil dan menyusu akan berpuasa semasa Ramadan. Kajian dari Universiti Colorado juga menegaskan puasa tidak memberi kesan kepada penghasilan susu dari segi isipadu dan kepekatannya.
“Metabolic consequences of fasting during Ramadan in pregnant and lactating women.”
“Effects of fasting, elevated plasma glucose and plasma insulin concentrations on milk secretion in women.”
Manakala, kajian oleh Universiti Ankara di Turki merumuskan bahawa kekurangan penghasilan susu dan kesan-kesan lain semasa puasa lebih merupakan kepercayaan tersendiri si ibu. Bimbingan agama dan teknikal amat diperlukan untuk membantu golongan ini.
Fasting by breastfeeding mothers of infants is common during Ramadan, and rates are affected by beliefs of mothers on the effects of fasting on breastfeeding. We believe that child health care providers need to be knowledgeable about religious and cultural phenomena, study the effects of Ramadan fasting and form links with Islamic teachings to find religiously and culturally appropriate methods to combat the possible unfavourable effects for infants and children.”
Attitudes and practices of breastfeeding mothers regarding fasting in Ramadan.

Syor mengikut rukhsah. Maka, dalam hal ini, rukhsah telah pun diberi. Tiada halangan untuk si ibu berbuka jika risau mudarat kepada dirinya dan bayinya. Jika dia berkeyakinan untuk terus berpuasa tanpa masalah, tiada halangan juga baginya. Isu ini sama seperti rukhsah yang diberikan kepada musafir yakni pemandu bas atau kereta. Tiada faedah baginya berpuasa andai puasa menyebabkannya letih sehingga membahayakan penumpang yang terdiri dari keluarganya yang tersayang.

Syor bagi ibu yang masih risaukan kesan menyusu tapi mahu berpuasa. Golongan ini boleh cuba kaedah breastpump pada sebelah malam dan menyimpan susu tersebut untuk keperluan bayi keesokan hari. Jika masih tidak mampu atau tidak mencukupi, berbuka puasa lebih baik untuknya.
Pandangan serong masyarakat terhadap golongan ibu yang berbuka kerana menyusu tidak dapat dielakkan kerana mereka kurang maklumat. Ia memerlukan masa untuk masyarakat diterangkan dan memahami isu ini. Adalah menjadi anjuran agama untuk si ibu menyusukan anaknya selama dua tahun, dan ia merupakan tugas mulia baginya.
وَوَصَّيْنَا الْإِنسَانَ بِوَالِدَيْهِ حَمَلَتْهُ أُمُّهُ وَهْنًا عَلَى وَهْنٍ وَفِصَالُهُ فِي عَامَيْنِ
أَنِ اشْكُرْ لِي وَلِوَالِدَيْكَ إِلَيَّ الْمَصِيرُ} (14) سورة لقمان
“Dan kami perintahkan kepada manusia (berbuat baik) kepada dua orang ibu-bapanya; ibunya telah mengandungnya dalam keadaan lemah yang bertambah-tambah, dan menyusukannya dalam dua tahun. Bersyukurlah kepada-KU dan kepada dua orang ibu bapamu, hanya kepada-KU-lah kembalimu.”
Lantaran itu, saya menyokong perjuangan pihak ratuhati.com dalam isu ini.
WaLLAHu A’lam. Wassalam.


sumber: http://fiqhmedic.wordpress.com/2008/09/15/wanita-menyusukan-anak-berpuasa-breastfeeding/

salam sayang.. XOXO..

Penyusuan Susu Ibu dan Puasa (Part 1)

Salam semua,

Dah lama tak berblog. Malas pun ye, sibuk pun jugak. Dua minggu lepas, saya balik KL sebab nak setelkan rumah yang telah lama ditinggalkan. Fuh, berhabuk2 mengalahkan nak pindah rumah baru... Kalau betul-betul nak pindah rumah ni, confirm kena panggil orang kemaskan rumah..

Lagi sehari dua, kita akan berpuasa. Tukang jahit dah tutup kedai, tiada lagi tempahan. Iklan-iklan puasa dan raya pun dah timbul di kaca TV. Lagu raya je belum dengar lagi. Bagi saya, tak hantar baju-baju untuk tempahan sebab nak cari baju untuk penyusuan susu ibu. Bercakap tentang penyusuan dan puasa, saya pasti ramai ibu-ibu muda yang gelisah. Yelah, puasa Ramadhan adalah WAJIB dan pada masa yang sama, ibu-ibu ini nak teruskan penyusuan susu ibu.

Puasa ketika masih lagi menyusukan anak tidak menjadi satu bebanan kerana ibu-ibu diharuskan berbuka jika mereka rasa tidak sihat dan kurangnya supply kerana dehidrasi. Puasa ketika menyusukan boleh dijayakan jika ibu-ibu mengambil sahur dengan diet yang seimbang dan pengambilan air yang banyak. Bila berbuka pun, diharuskan berbuka dengan makan yang ringan-ringan dulu, macam sepotong kuih atau 3-7 biji kurma. Kemudian jangan lupa pengambilan air di antara maghrib dan subuh. Kena adjust masa la... Kita yang kenal diri kita, jadi pandai-pandailah jaga badan. Kalau ibu-ibu rasa takut tak sempat nak masak sahur dan sempat sediakan telur goreng je, yelah diet tak berapa nak seimbang, bolehlah ambil suplemen. Brand suplemen itu bergantung kepada ibu-ibu. Saya bukannya jurujual suplemen atau penambah susu.


Artikel di bawah saya dapat ketika search mengenai tajuk di atas. Sila-silalah baca... :)


Ramadhan dan Penyusuan Ibu
Norkumala Binti Awang Pegawai Penyelidik, Institut Kefahaman Islam Malaysia (IKIM)

21/08/2009 | Artikel Bahasa Malaysia
Tatkala Ramadhan menjelang tiba, sudah pasti setiap ibu yang menyusukan anak melahirkan kebimbangan di hati. Bukan tidak mampu untuk menunaikan ibadah yang tercatit dalam Rukun Islam tetapi kegusaran mengenangkan bagaimana untuk menyusukan bayi sedangkan diri terikat dengan ibadah puasa. Yang dikhuatirkan ialah pengeluaran susu ibu semakin berkurang dan ibu tidak dapat menyesuaikan diri dalam keadaan berpuasa. Itulah stigma yang seringkali kita dengar bahkan seringkali disogokkan oleh kebanyakan orang.

Dalam Islam, setiap ibu yang menyusukan ataupun hamil dibolehkan berbuka puasa sebagai satu bentuk keringanan yang ditawarkan. Tetapi perlu ada sebab mengapa diberikan pilihan untuk berbuka kerana ia mempengaruhi cara penggantian hari berpuasa yang ditinggalkan. Sebab itulah, setiap wanita yang menyusukan bayi ataupun hamil perlu memahami perkara- perkara yang bersangkutan dengan pengurusan berpuasa iaitu bila keharusan untuk berbuka dan kesannya dari segi qadha' dan fidyah. (yang ni nak kena tanya yang arif agama, nanti saya hapdate)

Namun, dengan kajian- kajian yang dilakukan oleh ramai penyelidik, berpuasa tidak mendatangkan kemudaratan terhadap ibu- ibu yang menyusukan anak. Dengan itu, kaum ibu tidak perlu risau akan kekurangan penghasilan susu dan kesannya terhadap bayi selagi mana mereka istiqamah dalam mengamalkan pemakanan yang seimbang dan sihat semasa di bulan Ramadhan. Kebimbangan dan kekhuatiran tidak seharusnya timbul apatah lagi berpuasa sebenarnya lebih banyak memberi kemanfaatan kepada semua berbanding kemudaratan. Kemudaratan hanya berlaku dalam kes- kes terpencil yang diharuskan dalam agama untuk berbuka puasa. 

Pelbagai persoalan yang timbul di fikiran ibu- ibu yang menyusukan bayi berkenaan dengan puasa. Namun, ia mungkin akan terjawab jika kita sendiri faham akan erti pengurusan puasa dan juga tahu akan natijahnya dari sudut perspektif sains. Kadangkala bukan ibu yang menyusukan bayi bimbang akan kesihatan tetapi masyarakat sekeliling ataupun keluarga terdekat yang mempengaruhi minda dan pemikiran ibu- ibu bahawa berpuasa boleh membahayakan bayi yang disusui. Lantas, sebab itulah perlunya pemahaman yang mendalam tentang puasa dan peri pentingnya penyusuan susu ibu agar pilihan untuk berbuka puasa itu dapat diminimumkan. Ia merupakan satu langkah yang proaktif supaya tidak timbul masalah yang mendatang dan kesihatan ibu dan anak juga akan diberkati Allah natijah daripada manfaat puasa itu sendiri.

Banyak kajian menyatakan bahawa berpuasa tidak akan mengurangkan pengeluaran susu ibu tetapi berlakunya dehidrasi yang teruk kepada si ibu akan menyebabkan bekalan susu ibu akan berkurangan. Jika kita lihat, berpuasa hanya melibatkan penahanan diri daripada makan dan minum hanya memakan tempoh yang sekejap. Jadi tidak timbul masalah dehidrasi jika kita mengamalkan cara pemakanan yang telah dianjurkan dan minum air dalam kuantiti yang cukup. Ada sesetengah individu yang kekurangan air di dalam badan adalah disebabkan kurangnya pengambilan air yang mencukupi sewaktu berbuka puasa dan kesannya adalah kepada badan untuk keesokan hari. Badan yang kekurangan air akan menyebabkan keletihan yang berpanjangan, sebab itulah disarankan agar mendapat bekalan air yang mencukupi untuk badan segar dan bertenaga terutamanya bagi ibu- ibu yang menyusukan bayi.

Ada juga sesetengah pendapat mengatakan bahawa, jika ibu- ibu berpuasa, akan meningkatkan penghasilan toksin di dalam badan dan akhirnya juga terdapat dalam susu ibu yang akan memberi kesan terhadap bayi. Namun, perlu kita ingat, bayi juga memiliki sistem imun yang dapat menahan diri mereka daripada serangan penyakit. Tanggapan sebegini perlu kita ambil iktibar dan diterjermahkan dalam ertikata puasa yang kita jalani. Allah mensyariatkan berpuasa kepada hamba- hambaNya kerana pelbagai faedah dan manfaat yang diperolehi daripadanya. Terpulang kepada diri kita untuk memanifestasikan puasa dalam kehidupan yang sebenar dengan situasi seperti ibu- ibu yang menyusukan bayi. Kajian yang dijalankan di Afrika Barat mendapati bahawa berpuasa pada bulan Ramadhan tidak memberi kesan kepada pengeluaran susu ibu yang menyusukan bayi tetapi kemungkinan komposisi susu ibu tersebut akan berubah. Hal ini adalah sejajar jika dikaitkan dengan pemakanan ibu semasa bulan Ramadhan kerana nutrien susu adalah bergantung kepada pemakanan ibu. Seandainya pemakanan sihat dan sempurna yang diamalkan, ia tidak akan mengundang masalah terhadap komposisi susu tersebut tetapi jika terdapat kekurangan dalam pengambilan makanan, kemungkinan komposisi tersebut akan berubah. Namun, ia tidak mendatangkan masalah terhadap kesihatan bayi. Ini kerana, ia boleh dilihat sebagai suatu kitaran iaitu, ibu- ibu boleh menggantikan makanan atau zat yang tidak cukup tersebut selepas waktu berbuka. Selagi mana pemakanan sihat diutamakan, tiada masalah yang diundang buat ibu dan bayi yang menyusu.

Penyelidikan yang dijalankan di Amerika Syarikat juga menunjukkan tiada kesan yang signifikan terhadap pengurangan susu ibu semasa berpuasa di bulan Ramadhan. Badan wanita yang menyusukan bayi akan membuat beberapa penyesuaian metabolik semasa berpuasa untuk memastikan agar pengeluaran susu ibu tidak terganggu. Sungguh hebat penciptaan Allah. Penyusuan susu ibu digalakkan di dalam Islam dan dalam masa yang sama disyariatkan berpuasa dalam bulan Ramadhan. Suruhan ini terkandung implikasi yang mendalam terhadap kesihatan setiap manusia khususnya yang bergelar ibu. Malah ada pula rukhsah yang dibolehkan berbuka puasa, istimewa untuk golongan tersebut jika berlaku kekhuatiran dan keadaan yang tidak diduga. Tetapi, bagi kita yang ingin merebut peluang berpuasa di bulan yang mulia seharusnya tidak menjadikan penyusuan susu ibu sebagai suatu halangan untuk mendapat dua ganjaran yang hebat tersebut dalam masa yang sama. Ditambah lagi, kajian- kajian sains terkini yang membuktikan tiada permasalahan yang menghalang wanita yang menyusukan bayi untuk berpuasa dari segi kesihatan ibu dan bayi itu sendiri. Malah, kita seharusnya percaya, sudah pasti ada hikmah dan keistimewaan yang tersirat di samping yang tersurat dengan apa yang Allah telah tentukan buat hambaNya yang bergelar wanita dan ibu.

Sesungguhnya Ramadhan akan menjadi lebih bermakna jika sebagai ibu, kita tidak mengambil mudah akan hal melaksanakan puasa dan meneruskan penyusuan bayi. Seboleh yang mungkin untuk meminimumkan pilihan berbuka puasa jika tiada apa- apa masalah ketika menyusukan bayi. Secara tuntasnya, sebagai langkah proaktif bagi ibu- ibu, seharusnya mengambil peluang untuk mengkaji lebih mendalam hakikat disyariatkan penyusuan susu ibu dan tidak menjadikan Ramadhan sebagai satu halangan untuk memberhentikan penyusuan ibu mahupun mengambil langkah berbuka puasa sewenang- wenangnya untuk menyusukan bayi tanpa ada sebab yang munasabah. Yang paling penting ialah pendidikan pemakanan yang sihat harus disemai dalam setiap diri ibu yang menyusukan bayi agar dapat mengharungi bulan puasa dengan sihat dan cergas tanpa sebarang masalah.
------------------------------------------------------------------------------------

Tetapi ibu-ibu jangan lupa konsep yang paling penting dalam penyusuan:
1. Demand and supply
2. Selalu kosongkan payudara
3. Kawal EMOSI, selalu bertenang dan HAPPY-HAPPY selalu...

Salam Sayang,

XOXO

Friday, July 23, 2010

Orang Jauh Datang Melawat

Salam..

Hari ni nak citer, ada orang jauh datang melawat ai.... Ex-student Setiabudi, Nabilah Nur Husna datang melawat dengan abangnya, yang mana kedua-duanya pelajar perubatan di Mesir. Sebenarnya saya ada order barang dengan Husna ni, Coklat n Habbatussauda'. Alang-alang hantar barang, datanglah melawat saya dan baby Hamzah.

Pelbagai perkara yang disembangkan, perihal kehidupan mereka sebagai pelajar di Mesir, kehidupan dan cara hidup orang Mesir dan makanan (itu yang paling penting). Bagi kami yang tak pernah ke sana, hanya mendengar kisah sahaja. Bilalah nak melawat tempat orang Arab, especially... Di Mekah dan Madinah dah pi... teringin nak melawat tengok negara Arab yang lain.

To Husna, thanks for coming to our house... Do come again next time. Many things that we can catch-up later.

salam sayang.. XOXO..

Saturday, July 17, 2010

Jom la Jalan-jalan!!!

Jom JALAN -JALAN ke Kedai Online kami. Kami menjual Cloth Diaper yang menarik dan harga yang berpatutan...

salam sayang.. XOXO..

Friday, July 16, 2010

Diet dan Nutrisi

Salam,

Entry kali ni bukan nak ajar macam mana nak diet. Saya sendiri fail bab-bab diet ni. Status saya di Facebook mengundang kegelisahan di kalangan kawan-kawan mengenai bagaimana nak meningkatkan susu semasa mengandung dan menyusukan anak. Sila baca INI.

Entry ini akan berkongsi apakah sumber mineral atau vitamin yang ada dalam makanan/sayuran/buah-buahan tempatan.


Piramid Makanan yang Femes oleh KKM

Saya tak nak citer pasal piramid makanan ni sebab banyak sangat digembar-gemburkan oleh media tapi kurang detail tentang berapa portion bagi kumpulan karbohidrat yang perlu diambil dalam sehari.

Ada yang suarakan kebimbangan, kalau tak minum susu, macam mana nak dapatkan protin dan kalsium utk kandungan atau baby? Jangan risau, bukan susu sahaja yang mampu membekalkan protin dan kalsium. Banyak lagi sumber makanan yang lain yang mampu membekalkan protin dan kalsium, sepertimana susu itu sendiri.

PROTIN

  1. daging lembu, ayam, kambing
  2. Ikan dan kekerang
  3. Produk tenusu - cottage cheese, keju, yogurt dan susu
  4. Telur, putih telur dan bahan gantian telur
  5. Kekacang, kacang pis, oat, bijian
  6. Tauhu dan produk soya

KALSIUM
  1. Yogurt, plain atau vanilla
  2. Yogurt, berperisa
  3. Susu
  4. Susu coklat
  5. Swiss cheese
  6. Tauhu, diproses dengan kalsium sulfat
  7. Jus oren yang diperkaya dengan kalsium
  8. Hard cheese ie cheddar
  9. Salmon
  10. Puding
  11. Sardin
  12. Keju Parmesan
  13. Ais krim (yum yum)
  14. Buah tin kering (figs)
  15. Badam (Almond)
  16. Cottage cheese
  17. Tempe
  18. Kacang soya bakar
  19. Coklat susu 
  20. Oren
  21. kacang bendi
  22. Brokoli
  23. kailan
  24. sawi

Ini yang Basic bagi ibu mengandung dan ibu menyusukan anak. Mineral yang lain tu, kena gali lain. Sekarang ni kita nak tengok apa yang terdapat dalam buah-buahan tempatan. Confirm anda pasti terkejut.


BUAH-BUAHAN TEMPATAN
  • kelapa - Vitamin C, Kalsium, zat besi, protin, Kalium
  • Durian - Kalsium (!), zat besi, vitamin A, vitamin C, folat, magnesium, fosforus, natrium, kalium (sekarang ni musim durian, apa lagi, REMBAT!!!)
  • Nangka - Vitamin A, Vitamin C, Kalsium, zat besi, folat, protin, magnesium, fosforus, kalium, selenium
  • Limau bali/gedang - Vitamin C, kalium, zat besi, kalsium, protin, magnesium, kalium, serat
  • Rambutan - kalsium, magnesium, kalium, fosforus, vitamin C, vitamin A, sukrosa, natrium
  • Pisang - Kalium, Vitamin C, Vitamin A, zat besi, protin, lysin, niasin, folat, vitamin K, kalsium, fosforus, natrium, selenium, magnesium
  • Ciku - kalsium, karbohidrat, fosforus, natrium, kalium, niasin (vit B3), vitamin C, karoten, zat besi
  • Manggis - zat besi, kalsium, vitamin C, vitamin A, folat, magnesium, fosforus, natrium, kalium
Kepada teman-teman yang membaca, bukanlah susu menjadi KESALAHAN tetapi cara syarikat pengeluar susu ini mempromosikan iklan bagi susu khas utk ibu mengandung dan ibu menyusu amatlah terlampau sehingga ada yang berfikir,"kalau tak minum susu, nanti bila baby dah keluar, tak cukup susu".

Berbalik kepada konsep 'SUPPLY AND DEMAND' dan untuk memastikan pengeluaran susu yang berterusan hendaklah:
  • sentiasa kosongkan payudara dengan cara menyusukan bayi atau memerah ikut jadual apabila berjauhan dgn bayi (kerja), jangan skip jadual atau tunggu payudara anda penuh atau berat
  • sentiasa berfikiran positif yang susu akan sentiasa ada - sikit atau banyak itu rezeki dari Allah
  • sentiasa berdoa kepada Allah supaya Allah sentiasa memberikan kita rezeki untuk menyusukan bayi kita
Sekali lagi, bukanlah saya memerangi susu. Saya sendiri minum susu tapi susu kambing, mbek!!! Tetapi janganlah kita terlalu rigid sehingga kita lupa bahawa di sekeliling kita ini terlalu banyak rezeki yang Allah kurniakan. Kadang-kala kita tak terfikir tentang ibu-ibu yang berada di negara-negara dunia ke-3 yang mana sumber makanan yang terlalu terhad, tetapi mereka mampu menyusukan bayi mereka. Kita yang terlebih rezeki ni, mestilah lagi  BOLEH menyusukan bayi kita sendiri.

Penyusuan adalah FITRAH dan kita perlu kembali ke FITRAH...

salam sayang.. XOXO..

Friday, July 9, 2010

Doa Ibu Bapa Untuk Anak-anak

Salam,

Pendidikan anak-anak adalah pendidikan yang berterusan, tiada istilah berhenti pada usia yang tertentu. Mereka perlukan belaian, sentuhan, pujian dan dorongan sepanjang hayat mereka. Saya ingin berkongsi dengan anda bagaimana untuk meransang keyakinan anak anda dan mendorong anak berakhlak mulia.

Ransang Keyakinan Anak

Sesungguhnya kuasa sentuhan pada pagi hari dari ayah dan ibu terhadap anak yang akan melangkah ke sekolah dapat menambahkan keyakinan diri menghadapi suasana pembelajaran di sekolah.

Digalakkan setiap pagi sebelum anak ke sekolah, ibu atau ayah boleh melakukan teknik urutan ransangan ini bagi memantapkan keyakinan diri anak ketika berada di sekolah.

Caranya:

  1. Tarik nafas dalam-dalam. Gosok kedua belah tangan sebanyak 15 kali atau lebih.
  2. Semasa menggosok tangan, baca surah al-Fatihah atau apa sahaja doa kebaikan untuk anak. Buka tangan dan tiup tapak tangan sambil berselawat.
  3. Letakkan tapak tangan kanan di bahagian atas kepala kanan anak (kawasan otak kanan) dan tangan kiri atas kepala kiri anak (kawasan otak kiri).

Ketika kita meletakkan tangan ke atas kepala anak, berdoalah supaya anak dikuatkan keyakinan tauhidnya kepada Allah SWT dan bacalah doa-doa yang lain yang anda tahu. Letak tangan selama 30 saat atau lebih.

Tips:
  • Kaedah ini boleh juga dilakukan pada bila-bila masa samada ketika anak sedang menonton televisyen, semasa hendak memulakan pelajaran di rumah atau ketika menyertai apa-apa pertandingan.
  • Para guru juga boleh melakukan kaedah ini kepada anak-anak muridnya dan niatkan semasa meletakkan tangan di atas kepala mereka, mudah-mudahan mereka menjadi anak murid yang baik dan pintar. (Guru lelaki untuk pelajar lelaki dan guru perempuan untuk pelajar perempuan, jangan terbalik pulak ye!)
Dorong Anak Berakhlak Mulia

  1. Sediakan sebekas air
  2. Bacakan pada air surah ar-Rahman (juz 27) ayat 1 hingga 5. Firman Allah SWT: "Tuhan Yang Maha Pemurah, Dialah yang mengajarkan manusia Al-Quran, Dialah yang telah menciptakan manusia, Dia yang telah membolehkan manusia pandai berbicara, Matahari dan bulan beredar menurut peraturan dan perhitungan yang ditentukan."
  3. Baca nama Allah ke-40: Al-Muqit berulang-kali (sekurang-kurangnya lima kali) pada air tersebut.
Selepas itu beri anak minum air tersebut. Air ini boleh dicampur dalam air beras ketika menanak nasi. Niatkan supaya anak berakhlak mulia sepertinya lembutnya beras setelah menjadi nasi

Tips: Jika anak ramai, boleh sediakan satu jag air untuk didoakan. Sebaik-baiknya doa dibuat oleh ibu dan ayah kerana kedua-duanya sangat hamopir dengan anak-anak. Doa dari kedua orang yang dikasihi Allah ini adalah makbul, insya-Allah.

Rujukan: Majalah Anis keluaran bulan Julai 2010 m/s 54-55

Sama-samalah kita mengamalkan dan istiqamah dalam mendidik anak-anak. Doa mereka yang kita harapkan apabila kita kembali menghadapNya. Renung-renungkan dan selamat beramal.


salam sayang.. XOXO..

Monday, July 5, 2010

Penghasilan susu: Dari kehamilan sehinggalah minggu-minggu pertama kelahiran

Salam, 

nak citer pasal bagaimana susu ibu dihasilkan tetapi acik tak larat nak tranlate, takut salah tafsiran. Baiklah dikekalkan dalam bahasa asalnya, iaitu Bahasa Inggeris. Jikalau teman-teman tak berapa nak faham dengan ayat yang panjang-panjang ni, boleh calling-calling aii ye... Selamat membaca, ye!!

 In the Beginning...

Endocrine (Hormonal) Control of Milk Synthesis -- Lactogenesis I & II

Milk production doesn’t start out as a supply and demand process. During pregnancy and the first few days postpartum, milk supply is hormonally driven – this is called the endocrine control system. Essentially, as long as the proper hormones are in place, mom will start making colostrum about halfway through pregnancy (Lactogenesis I) and her milk will increase in volume (Lactogenesis II) around 30-40 hours after birth.
During the latter part of pregnancy, the breasts are making colostrum, but high levels of progesterone inhibit milk secretion and keep the volume “turned down”. At birth, the delivery of the placenta results in a sudden drop in progesterone/estrogen/HPL levels. This abrupt withdrawal of progesterone in the presence of high prolactin levels cues Lactogenesis II (copious milk production). Other hormones (insulin, thyroxine, cortisol) are also involved, but their roles are not yet well understood. Although biochemical markers indicate that Lactogenesis II commences approximately 30-40 hours after birth, mothers do not typically begin feeling increased breast fullness (the sensation of milk "coming in") until 50-73 hours (2-3 days) after birth.
These first two stages of lactation are hormonally driven – they occur whether or not a mother is breastfeeding her baby.
Schematic of lactation cycle

Established Lactation...

Autocrine (Local) Control of Milk Synthesis -- Lactogenesis III

After Lactogenesis II, there is a switch to the autocrine (or local) control system. This maintenance stage of milk production is also called Lactogenesis III. In the maintenance stage, milk synthesis is controlled at the breast -- milk removal is the primary control mechanism for supply. Milk removal is driven by baby’s appetite. Although hormonal problems can still interfere with milk supply, hormonal levels play a much lesser role in established lactation. Under normal circumstances, the breasts will continue to make milk indefinitely as long as milk removal continues.
By understanding how local/autocrine control of milk synthesis works, we can gain an understanding of how to effectively increase (or decrease) milk supply.

What does current research tell us about milk production?

Current research suggests that there are two factors that control milk synthesis:
Milk contains a small whey protein called Feedback Inhibitor of Lactation (FIL) – the role of FIL appears to be to slow milk synthesis when the breast is full. Thus milk production slows when milk accumulates in the breast (and more FIL is present), and speeds up when the breast is emptier (and less FIL is present).


  breast anatomy showing milk ducts and alveoli

The hormone prolactin must be present for milk synthesis to occur. On the walls of the lactocytes (milk-producing cells of the alveoli) are prolactin receptor sites that allow the prolactin in the blood stream to move into the lactocytes and stimulate the synthesis of breastmilk components. When the alveolus is full of milk, the walls expand/stretch and alter the shape of prolactin receptors so that prolactin cannot enter via those receptor sites – thus rate of milk synthesis decreases. As milk empties from the alveolus, increasing numbers of prolactin receptors return to their normal shape and allow prolactin to pass through - thus rate of milk synthesis increases. The prolactin receptor theory suggests that frequent milk removal in the early weeks will increase the number of receptor sites. More receptor sites means that more prolactin can pass into the lactocytes and thus milk production capability would be increased.

Both of the above factors support research findings that tell us:
 
* FULL
Breast
 =  SLOWER
Milk
Production
* EMPTY
Breast
 =  FASTER
Milk
Production
Research indicates that fat content of the milk is also determined by how empty the breast is (emptier breast = higher fat milk), rather than by the time of day or stage of the feed.
 

How does milk supply vary throughout the day?

Earlier researchers observed that milk volume is typically greater in the morning hours (a good time to pump if you need to store milk), and falls gradually as the day progresses. Fat content tends to increase as the day progresses (Hurgoiu V, 1985). These observations are consistent with current research if we assume the researchers were observing babies with a fairly typical nursing pattern, where baby has a longer sleep period at night and gradually decreases the amount of time between nursing as the day progresses. 

*Storage capacity: Another factor that affects milk production and breastfeeding management is mom’s milk storage capacity. Storage capacity is the amount of milk that the breast can store between feedings. This can vary widely from mom to mom and also between breasts for the same mom. Storage capacity is not determined by breast size, although breast size can certainly limit the amount of milk that can be stored. Moms with large or small storage capacities can produce plenty of milk for baby. A mother with a larger milk storage capacity may be able to go longer between feedings without impacting milk supply and baby's growth. A mother with a smaller storage capacity, however, will need to nurse baby more often to satisfy baby’s appetite and maintain milk supply since her breasts will become full (slowing production) more quickly.


! Think of storage capacity as a cup - you can easily drink a large amount of water throughout the day using any size of cup - small, medium or large - but if you use a smaller cup it will be refilled more often.

What does the research tell us about increasing milk supply?

Milk is being produced at all times, with speed of production depending upon how empty the breast is. Milk collects in mom's breasts between feedings, so the amount of milk stored in the breast between feedings is greater when more time has passed since the last feed. The more milk in the breast, the slower the speed of milk production.
To speed milk synthesis and increase daily milk production, the key is to remove more milk from the breast and to do this quickly and frequently, so that less milk accumulates in the breast between feedings:
 
* EMPTY
Breast
 =  FASTER
Milk
Production

In practice, this means that a mother who wishes to increase milk supply should aim to keep the breasts as empty as possible throughout the day.

To accomplish this goal and increase milk production:

  1. Empty the breasts more frequently (by nursing more often and/or adding pumping sessions between nursing sessions)
  2. Empty the breasts as thoroughly as possible at each nursing/pumping session.

To better empty the breasts:

  • Make sure baby is nursing efficiently.
  • Use breast massage and compression.
  • Offer both sides at each nursing; wait until baby is finished with the first side before offering the second. Switch nursing may be helpful if baby is not draining the breast well.
  • Pump after nursing if baby does not adequately soften both breasts. If baby empties the breasts well, then pumping is more useful if done between nursing sessions (in light of our goal to keep the breasts as empty as possible).
     

Are you having problems with oversupply?

Mothers who are working to remedy oversupply usually need to decrease supply without decreasing overall nursing frequency or weaning baby. One way to accomplish this is by "block nursing" - mom nurses baby as frequently as usual but restricts baby to one breast for a set period of time (often 3-4 hours but sometimes longer) before switching sides. In this way, more milk accumulates in the breast before mom switches sides (thus slowing milk production) but baby's nursing frequency is not limited. 
Bahan ini saya telah ambil cedok dari www.kellymom.com, laman sesawang untuk penyusuan susu ibu dan keibubapaan..

Happy breastfeeding!!!
Salam sayang XOXO

Polisi Penyusuan Susu Ibu Malaysia

Salam...

Ramai di kalangan teman-teman tau tentang susu ibu tapi adakah sedar tentang kewujudan Polisi Penyusuan Susu Ibu Malaysia? Polisi ini banyak ditampal/digantung di klinik-klinik kesihatan kerajaan dan hospital rakan bayi.

Di sini disertakan Polisi Penyusuan Susu Ibu Malaysia untuk tatapan bakal ibu-ibu dan ibu-ibu baru.

POLISI PENYUSUAN SUSU IBU MALAYSIA

Semua ibu digalakkan menyusui anaknya dengan SUSU IBU SAHAJA dari lahir sehingga berumur 6 bulan dan meneruskannya sehingga mencapai umur DUA TAHUN.

Makanan pelengkap perlu diberikan mulai umur 6 bulan dan ke atas.

Ini bermakna dari lahir hingga 6 bulan bayi:
  • diberi susu ibu sahaja
  • tidak perlu air atau susu tambahan (Artificial Breast Milk / Formula Milk)
  • tidak perlu makanan pelengkap (nasi lenyek, pisang, Nestum etc)

Kepada bakal ibu-ibu, penyusuan susu ibu adalah fitrah tetapi ia tidak datang dengan sendiri. Seperti memasak dan menjahit, ia adalah satu teknik yang perlu dipelajari, begitu juga babywearing. Nak menjayakannya, kena lalui segala rintangan, barulah pengakhirannya akan menjadi kenangan manis. 

salam sayang.. XOXO..

Sunday, July 4, 2010

Suplemen

 Salam,

Adakah kita perlukan suplemen? Kenapa? Penat? Makan tak menentu? Puasa? Macam-macam sebab dan ada di antara kita memang perlukan suplemen, termasuk diriku. Kadang kala kita terlupa, jiwa kita pun perlukan suplemen. Apa dia? Ingin sekali berkongsi dengan teman-teman yang mana aku 'cedok' dari blog teman susuibu.com yang rapat, Along aka Azrina aka MamaAnA.
  • Jaga solat
  • Jika ada kelapangan lakukan solat-solat sunat seperti solat Dhuha, solat taubat, solat hajat, solat tahajud
  • Amalkan zikir Ya Matin(Kukuh)- perbanyakkan susu, zikir sebanyak-banyaknya dengan hati yang ikhlas, Insyaallah kesulitan kita akan lenyap
  • Zikir Ya Wahhab(Maha Pemberi) - 300x setiap hari setelah selesai solat 5 waktu, akan termakbul permohonannya
  • Zikir Ya Lathiff - 133x setiap hari, hikmahnya akan memperolehi taufiq dan hidayah dari ALLAH swt. Insyaallah akan berhasil dalam setiap usaha dan dilimpahi rezekinya
  • Perbanyakkan istighfar dan selawat setiap hari (100x)
  • Setiap malam baca Al Waqiah kerana ini adalah surah kekayaan dan dipermudahkan di dalam setiap apa yang kita lakukan. Sebelum baca baca dalam hati dengan niat untuk sedekahkan kepada suami, anak-anak, ibubapa kita, kaum Muslimin dan Musliman juga Insyaallah akan dilembutkan hati-hati mereka, dimurahkan rezeki juga
  • Jangan lupa sebelum memulakan sesuatu bacalah Bismillah
 Tak ketinggalan, nak share gambar-gambar Hamzah ketika Hamzah masuk wad seminggu lepas sebab demam. Demam tu plak sebab ada kuman dalam kencing @ kencing kotor.

Tangan sekecil ini dicucuk dengan jarum, apatah lagi bayi yang berusia 2-3 hari disyaki jaundis. Kecil-kecil lagi kena amik darah. Misi-misi ni plak, cekap betul... tangan kecil tu boleh cari urat nak cucuk amik darah...

Alhamdulillah, Hamzah dah sihat dan menyusu dengan baik, tetapi sekarang ni sebelum menyusu dia akan melalak terlebih dahulu, marah dengan bahasa dia then baru menyusu.. dah pandai bermain dengan emosi ye.

Apa-apa pun, Hamzah memang seorang Mujahid.
salam sayang.. XOXO..

Friday, July 2, 2010

HUNBABA Mei Tai Baby Carrier Guest Giveawayy

HUNBABA Mei Tai Baby Carrier Guest Giveaway


I love the look of this baby carrier. I especially love the hand stitched embroidery. Not your average black vinyl baby carrier.
Kekesi Marti the creative hand behind Hunbaba is offering her most popular carrier, the Mei Tai Baby (featured above) to one lucky Grosgrain reader, worth $99.
The Hunbaba Mei Tai baby carrier combines comfort, excellent weight distribution, beauty and stylish design. Every piece is handmade from top quality fabric, with lots of fun and love.
It can be used with babies from 3 months to toddlers in front and back carries.
The Hunbaba mei tai:
*Correctly distributes the baby's weight to prevent an aching back.
*It is constructed of twill and reinforced all over with heavy canvas for sturdiness and durability.
*The padded shoulder straps are 200 cm+ long
*The waist strap is heavily padded which makes the carrier very sturdy. The waist strap can be rolled up to shorten the body for little babies.
*The body is slightly contoured and reinforced with several layers of canvas.
*The hood holds the sleeping baby's head. It is decorated with a wonderful embroidery.
Materials:
- Twill and canvas are 100% cotton.
- Padding is 100% polyester.
- I use high quality Gütermann thread.
- All materials has been washed from 1 to 3 times so it is pre-shrunk and free of excess dye: It will not bleed onto the panel when washing.

I won't ask you why you didn't breastfeed

Artikel ini disalin dari blog PhD in Parenting... Renung-renungkan.. Ada di antara teman-teman kita mempunyai sebab untuk tidak menyusukan anak. Pelbagai aspek perlu dilihat...

This post isn’t addressed to any person in particular, but is addressed to any friend who ends up not breastfeeding. I was inspired to write it when I read these words by my friend Arwyn from Raising My Boychick:
So make the space. When someone says she didn’t breastfeed because it was creepy, listen to her. When someone doesn’t want to tell you why she didn’t breastfeed, or gives you a reason you know to be false, realize you don’t know the whole story, and grant her her privacy. When someone says she didn’t love every damn minute of nursing, don’t assume she’s anti-breastfeeding.
Mostly, shut up and listen.
I agree with Arwyn’s words, but wanted to take it a step back and explain to my readers and friends why I won’t ask: “Why aren’t you breastfeeding?”.

Dear friend,

I won’t ask you why you didn’t breastfeed. It isn’t because I don’t care about you (I do). It isn’t because I don’t want to hear your story (I’m here to listen). It isn’t because I’m judging you smugly in silence (I’m not). But I won’t ask you.

I won’t ask you because it is none of my business. The decision to breastfeed or not is a very personal one. People sometimes have very personal reasons for choosing not to breastfeed. That can include medical reasons, past sexual abuse, or simply feeling repulsed by the idea of breastfeeding. Sometimes people really wanted to breastfeed and tried really hard, but it just didn’t work out and talking about it opens the wounds again each time.  So I won’t ask, because I don’t want people to feel forced into telling me something extremely personal and I also don’t want them to lie about their reasons in order to avoid telling me something so personal. I RESPECT your PRIVACY.

I also won’t ask you because I don’t like people inadvertently spreading myths about breastfeeding. While a lot of people do stop breastfeeding for perfectly good reasons (personal ones or medical ones), there are also lots of people who stop breastfeeding because they believed something that just wasn’t true. Maybe they thought their breasts would get saggy (not true), maybe they thought they didn’t have enough milk because their baby always seemed hungry (sometimes true, but usually not), maybe they thought a bottle would help their baby sleep better (nope), maybe they believed that because their diet isn’t perfect that their baby wouldn’t get enough nutrients from breastmilk (not true). When they repeat those myths over and over again, other people internalize them, believe them, pass them along and contribute to myths passing as truths.
So I won’t ask.

But if you do want to tell me your story, which a lot of people do, I am here to listen. I will, as Arwyn suggests, first and foremost shut up and listen. When I respond, I will never question whether you tried hard enough or whether your reasons were good enough. That isn’t my place.  I will support you and I will mourn with you the loss of your nursing relationship (if that is how you perceive it).

But, and this is where it becomes difficult for me, I will try to gently correct any incorrect information that you share. I won’t jump right in and say “that is complete nonsense”. Instead, I will ask questions and try to understand why you believe what you do. As I do that, I’ll try to find the most gentle, caring way to share with you the information I have that is different.

This is really hard because people get defensive. They may get defensive because they are using a commonly held breastfeeding myth as a cover for a deeper reason for not breastfeeding that they do not want to share and they really don’t want their cover to be blown. Or they may get defensive because they really believed that myth and if it isn’t true, then it puts their decision into question.  I don’t want to blow anyone’s cover and I don’t want anyone to feel bad about a decision that they made, especially if they made it because of bad information given to them by someone else. But…but…but…I don’t want other women to give up on breastfeeding because they believe something to be true that really isn’t true and I don’t want you to be robbed of the opportunity to nurse your future children (if you want to) because you believe something that really isn’t true.

So I’ll listen, I’ll support you, I’ll support your decision (whether made with good information or bad), but I will, ever so gently, correct any information that is not true. And I’m so sorry for that. I hope you can forgive me.

Take care,
Annie
I should note as well, because I couldn’t find a way to work it into the letter, that if I know a friend is planning to breastfeed, I often try to arm them with good information (e.g. good books, good websites, how to find a lactation consultant) ahead of time and let them know that I am there if they have any questions at all. I extend the offer to help, but I don’t push it. It is up to them to take me up on the offer if they so choose. 

p/s: Jika ada kawan-kawan di luar sana yang perlukan teman untuk berbicara, saya sedia mendengar dan membantu, insya-Allah...


salam sayang.. XOXO..